Tabor mozirskih planincev v Logarski dolini

Destinacija odličnosti in biser naše lepe domovine

Narava prelepe Logarske doline nas vabi, da jo raziščemo, v njej uživamo, se družimo s prijatelji in se naučimo novih veščin. Igra narave je  dolino ustvarila v zadnji ledeni dobi in jo obdala s preko 2000 metrov visokimi vrhovi ( Krofička, Ojstrica, Planjava, Brana, Turska gora, Rinke).

Privlačnost Logarske doline odseva v prvobitnosti okolja ter številnih naravnih znamenitostih. Otrokom želimo pokazati sožitje med naravo in človekom. To je vrednota, ki nam kaže prihodnost.

Prvi dan tabora smo si ogledali slapove, ki krasijo Logarsko dolino in se posvetili vodi, ki je vir življenja. Tudi ploha nas je ulovila in nas osvežila, kar nam  je v toplem julijskem popoldnevu povsem  prijalo.

Tudi najmlajši planinci so pogumno preživeli noči brez staršev. Se naučili, da če smo povezani, zmoremo vse. Drugi dan smo obiskali Robanov kot in spoznavali življenje na planšariji.  Naš obisk so krasili lepi razgledi in pastirske igre, ki so nas s svojo preprostostjo povedle nazaj v čas brez plastičnih igrač in računalnikov. Spoznali smo, da potrebujemo kar nekaj veščin, da zmoremo dobro opraviti naloge in sodelovati kot skupina.

Za cilj tabora smo si zadali, da osvojimo Okrešelj. Planinci so vodniku sledili kot gamsi. Očarali so nas razgledi na planine, ki smo jih imeli na dlani. Otroci so radovedno poizvedovali, katere planine so to in bi želeli preplezati vse. Zaenkrat smo jih nenasitno opazovali skozi daljnogled in kovali načrte za naprej, ko bodo malo večji.

Gozd ob Domu planincev v Logarski dolini nam nudi neskončno možnosti igre v naravi. Ko smo se naučili še nekaj vozlov, smo lahko postavili indijanski tabor in se preizkusili v načrtovanju indijanskega šotora. Raziskovali smo vrste metuljev, ki živijo v Logarski dolini in opazili raznolikost vzorcev na njihovih krilih. Vedno znova odkrivamo povezanost rastlin in bitij v naravi, to nam pove, kako zelo smo del narave, čeprav se tega včasih ne zavemo.  Večere smo preživeli ob tabornem ognju, ki je na vsakem taboru srce dogajanja.  Ob starih zgodbah iz Zgornje Savinjske doline in pestrem programu naših mladih planincev se nam je čas ustavil.

Zala Acman, Planinsko društvo Mozirje